Det artar sig

Gårdagen försvann till stor del i att åka fram och tillbaka till Stockholm (20 mils resa totalt), för att vara med på julmiddag hos exet och hans fru. De hade även bjudit in hennes ex, vilket innebar att alla barn hade alla sina föräldrar där. Normalt sett umgås jag inte på det sättet med exet och hans fru, men vad gör man inte för barnens skull. Och det var faktiskt trevligt, inte tu tal om annat. De hade dessutom plockat ihop en jättestor julklapp till mig och 24-åringen (som stannade hemma eftersom han fortfarande inte var riktigt frisk), med kaffe, glögg, choklad, godis, brieost, kex osv. Fast mest imponerad blev jag faktiskt över hur pricksäkra de hade varit i vad de hade valt, för det visade sig att de hade intervjuat barnen om det, och jag trodde faktiskt inte mina tonåringar hade så bra koll. Så glatt överraskad blev jag, av flera skäl. Dessutom skickade de med oss en massa kycklingnuggets, pommes frites, hamburgare osv, eftersom exet jobbar med en av de större snabbmatskedjorna, och kan handla billigt från dem. Så min stora frys börjar faktiskt bli ganska välfylld nu, med allt från julbak till kycklingnuggets, och så all köttfärs på extrapris som jag lagt vantarna på. Det känns bra. Ja, det känns rent av som att vi knappt kommer behöva kliva utanför dörren på den här sidan nyår, haha. Ja, annat än för att motionera då, vilket vi sannerligen kommer behöva efter all denna mat.

Nåväl. Jag hann inte med så väldigt mycket annat i går alltså, men jag fick i alla fall stickat merparten av den ena mopsen. Och i dag gjorde jag den färdig och påbörjade nästa, som än så länge bara fått ben och inget mer.

Mönstret hittade jag på Ravelry, men alla delar stickades platt där och syddes sedan ihop. Det ville jag inte hålla på med, så jag modifierade mönstret så att jag kunde sticka runt, runt istället. Det gick alldeles utmärkt. I mönstret finns det även en liten jacka till hunden, som jag inte bestämt ännu om jag ska göra. Vi får se vad jag hinner i morgon.

I dag gjorde jag äntligen färdigt rocken jag sytt om åt 24-åringen. Jag har på flit låtit den ta lång tid, för jag visste att en del saker jag behövde göra skulle vara ganska knepiga eftersom rocken dels var ett ihopsytt plagg redan, och dels skulle förstoras flera storlekar. Och det var klokt att göra så, för det har varit komplicerat, och det har varit tidkrävande, och det har krävt en del väldigt kreativa lösningar för att ro i land projektet. Dessutom behövde jag sy i fodret för hand, vilket tog fler timmar i anspråk än jag ens vill tänka på, men där det värsta ändå inte var tiden det tog, utan att jag skulle sy fast ett glatt foder för hand, som bara ville glida iväg och bli snett hur många nålar jag än satte i det. Det har helt enkelt varit ett enormt arbete att ro iland det hela, men det gick till slut! Nå, om sanningen ska fram, så har jag faktisk litegrann kvar: Knapparna! Jag ska fästa de befintliga knapparna så att de sitter bättre, och sy dit några knappar på manschetterna (enbart av estetiska skäl, för jag hade inte tyg nog att göra en öppen manschett), men det är allt. Sen ska den fotograferas och slås in, men det får nog bli i morgon. Jag kan för övrigt säga att det där med att köpa ett paket engångshyvlar för att raka bort alla noppor på rocken var ett genidrag. Det blev riktigt bra!

När rocken var klar, var det dags för nästa utmaning – att sy en luva inspirerat av den Gwen i Spiderverse-filmen har. Och det här projektet freestylade jag helt och hållet, från början till slut. Jag frihandsklippte själva luvan, satt en miljon år vid symaskinen och sydde in turkosa streck som ska föreställa spindelnät på tyget som fodrar luvan, och jag frihandsklippte även resten av den. Resultatet blev faktiskt riktigt bra! Känner mig riktigt nöjd med den, och kan ännu en gång konstatera att mina bästa syprojekt alltid är de jag freestylar helt och hållet.

Gwen från Spiderverse.
Dåligt kvällsljus, men you get the idea, tror jag. 🙂

Jag gjorde även i ordning filmlådan till 16-åringen i kväll, och lyckades faktiskt få till den nästan helt utan att bränna mig på värmepistolerna – yeay! Blev riktigt nöjd med den här lådan också, tycker den blev ganska söt.

Nu är jag nästan helt färdig med alla julklappar, hurra! Det enda som kvarstår är att sticka färdigt den andra mopsen, sy fast knapparna på rocken, och att göra en Pokemon. Jag vet precis vilken jag ska göra och hur jag ska få till det, och den kommer gå supersnabbt att tillverka, dessutom. Jag hinner utan problem, och utan att behöva stressa. I övrigt i morgon så blir det matlagning, jag ska snickra Jansson, mini-Västerbottenpajer och räkcheesecake, lägga ihop en tårta, göra klart sillinläggningarna osv. Och så ska det städas, fast jag orkar inte hålla på och storstäda. Jul blir det oavsett. 🙂

Sill i lag, i väntan på att göras färdiga i morgon. Ja, frånsett löksillen helt till vänster då, den behöver inga ytterligare åtgärder. Men de andra fyra ska bli senapssill, skärgårdssill, citrussill och vitlökssill.

Ja, det var väl det hela, tror jag. I morgon är det lillejulaften, som vi säger i Norge, och jag riktigt längtar till i morgon kväll, när jag har det mesta av maten klar, fått städat det jag tycker jag behöver städa, och kan slå ner rumpan i soffan med lite fika och kanske en skvätt glögg. Kanske gör jag som i kväll också, och snickrar ett julknäcke med julskinka och senap – mums! 🙂

Julknäcke med julskinka och senap. Mums!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *