Den stora trädgårdsbonanzan

I dag blev det väldigt mycket trädgård. Och det var ju tur, för det var precis det jag hade planerat för. 😛

Att den här veckan känns en smula intensiv på trädgårdsfronten är det ingen tvekan om, för dra mig baklänges vad det växer inomhus nu. Kolla solrosorna bara!

Kolla solrosen längst bort – den når nästan ända upp!

Jag fick för övrigt en briljant idé i dag, vad gäller att acklimatisera plantorna som ska ut. Eller jag hoppas i alla fall det var briljant…det återstår att se. I alla fall, jag tänkte att istället för att bära ut de höga, rangliga solrosorna och de långa pumpaplantorna, så öppnar jag helt enkelt fönstret där de står, och TADAA, så får de stå i utomhusluft i flera timmar! Utomordentligt bra lösning, tycker jag. 😛

Acklimatisering av pumpaplantor pågår!

I dag hade jag dessutom bestämt att jag skulle göra pumpaland/-högar, och jag skulle få grävt upp potatisland för det som återstod av sättpotatisen. Det var minst sagt ett styvt arbete, kan jag säga – men jag gjorde det!

Potatislandet breddades i dag, och nu är ALL sättpotatis i jorden! Nu är det bara att hålla tummarna och hoppas att allihop vill gro.

Jag insåg med all önskvärd tydlighet också varför jag varit så galet trött i benen emellanåt – det handlar självklart om all “träning” jag fått när jag jobbat i landet. Jag var bara inte beredd på att bli trött i benen av det, utan trodde det var armar och axlar som skulle få värsta efterdyningarna, men icke. Jag har varit trött och sliten i armarna också, men faktiskt inte haft träningsvärk alls.

Pumpahögarna är också redo! Men det var inte förrän jag knäppte kort på dem som jag insåg att hoppsan – det ser ju ut som gravhögar juh… Oooops! 😂

Det blev kartong under pumpahögarna också, det kändes bäst så. Jag letade rätt på några gamla, illa medfarna flyttkartonger, som får bilda barriär och brytas ner på lång sikt. Och till höger i bild ser ni staketstolpar, de ska jag dunka ner på de tre sidorna av pumpahögarna som är oskyddade från vinden, och så ska jag häfta fast sån där grön-vit markisväv som jag använt som tak till mitt marknadsstånd, för att skärma av för vinden. Jag läste nämligen någonstans att vind kan vara ett stort problem för pumpaplantor, för de har så stora blad som blir ordentliga vindfång. Och på den här tomten är ju vind ett återkommande bekymmer.

Nästa punkt på dagens lista var att såga bort döda grenar på ett av äppelträden. Dessa kan man tydligen såga bort när som helst på säsongen, så jag passade på att göra det nu. Eller det var i alla fall min avsikt, men sedan kom 14-åringen ut och frågade om han fick hjälpa till med något. Jag höll på att trilla baklänges. Ett sånt erbjudande måste man så klart beakta, så han fick bli sågmaskinist och såga grenar i äppelträdet. Jag tror han hade rätt kul när han höll på faktiskt. 🙂

Eftersom jag dokumenterar allt som händer i trädgården, så försökte jag ta en före-bild av äppelträdet, men det var svårt att få till en bild där det verkligen syns att några av grenarna har dött.
14-åringen sågar loss på den första grenen.
Sista och största grenen på gång att sågas bort. Fast jag tycker det här blev en galet rolig bild, för visst ser det ut som om han vänt sig mot fågelholken och hotar någon där inne med kniv?😂
Jag gillar färgerna i de här bilderna. Hälften blått, hälften grönt, och så en unge som klättrar i trädet. 😃
Alla döda grenar borttagna.
Ett nakenträd! 😛

Medan 14-åringen sågade trädgrenar fortsatte jag till nästa punkt på programmet: att göra nässelgödning. Jag har, som de flesta andra, en massa nässlor växer på tomten. Bästa M brukar göra paj på dem, något jag också funderat på att göra eftersom jag gillar hela grejen med att man tar till vara saker och ting så mycket det bara går, men jag vet ju också med mig att det inte finns en chans att jag får någon annan i familjen att äta nässelpaj. Men så snubblade jag över att man kan göra supermiljövänlig gödning av dem, och att det enda man behöver göra är att fylla en hink med nässlor, fylla hinken med vatten, sätta på lock och låta det stå i två-tre dagar. Sedan silar man bort det som är kvar av nässlorna, och spär det 1+10 med vatten, och vips har man dunderbra, miljövänlig, jättenäringsrik gödning för allt man planterar. Enda nackdelen verkar vara att det luktar död och pina om det, så för säkerhets skull ställde jag hinkarna i skymundan utomhus.

Gödning på g!

Efter allt detta var jag fint färdig med alla fysiska aktiviteter för dagen, och gick in för att planera mat och se till att få handlat och hämtat paket. Jag hade beställt hem en ny solkräm eftersom de gamla börjar bli tomma, och bara var faktor 20 och 30, och en aloe vera-kräm framförallt för 16-åringens trasiga armar (han nyper sig själv i skinnet tills det går små hål, så hans armar är jättetrasiga).

Aloe vera och solkräm med SPF 50. Hej sommarsol, nu är jag på riktigt redo för dig!

Annars har dagen handlat om att försöka hjälpa ungdomarna i skolfrågor. 14-åringen hade en usel natt och kom inte iväg till skolan i dag (suck…), men lovar att han ska åka i morgon. 16-åringen hade en krönika som legat på i ett par veckor nu och som inte riktigt ville sig, så den hjälpte jag honom komma vidare med i kväll så att han kan skicka den till läraren för ny bedömning i morgon. Lite snack med grannarna har det också varit, och 16-åringen följde faktiskt med mig och handlade jord i dag, samt hjälpte till att först lasta i tunga jordsäckar i bilen och sedan lasta ut och bära in dem på tomten när vi kom hem, vilket i sig var ett smärre mirakel. “Klen” är ett ganska täckande ord när man pratar om 16-åringens muskelstyrka (vilket han själv påtalar också titt som tätt), och hans gräns ligger någonstans runt två mjölkpaket annars, typ. 😛 Riktigt kul att han fick för sig att ta i lite mer i dag!

I morgon blir det en regnig eftermiddag och kväll, och jag har planerat en innedag med lite tvätt, städ, studier med ungarna och sånt jox. Plantorna ska pysslas om, som vanligt, och det blir nog en hel del stickning, tror jag. Tänkte spela in en ny stickpodcast på torsdag, men eftersom jag varit så monogam med min långkofta så har jag ju väldigt lite av pågående projekt att visa upp. Det måste jag så klart åtgärda! Kanske tjuvstartar jag lite redan nu, fastän klockan är strax efter midnatt… 😉

2 kommentarer

  1. Åh vilken härlig trädgårdsdag! Här blev det gräsklipp och bus med “friska” Barn, så här en vabbdag.
    Tiden sniiiiglar sig fram… men dtrösslade ut lite bönor i en av pallkragarna. Blir det nåt så blir det. Har den mest som plats att stjälpa av rabattrens, så inte mycket jord förutom översta lagret. Men jaja.
    Har tankarna på annat håll just nu mohahahaha

  2. Author

    Hehe. Kan tänka mig att det går långsamt nu, ja. Och jag tror bestämt vi måste ta en trädgårdsfika nästa vecka så jag får höra hur det gått! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *