Den stora felsökningen x3

I dag blev det den stora felsökningsdagen x3. I de första två avseendena handlade det om el, i den tredje om kontorsattiraljer. Eftersom jag är ruggigt trött i kväll, så kommer jag bara klipp&klistra vad som hände i elfrågorna från mina tämligen omfattande Facebook-poster i dag, så några av er har kanske redan läst de delarna. Ni får hoppa till slutet av blogginlägget istället i så fall. 🙂

Del 1:
Det är dags för den rafflande fortsättningen på sagan om vad som hänt med min delvis strömlösa spis. I dag var nämligen lokala elbolaget ut och kollade i skåpet ute på garagebacken igen, och mycket riktigt, samma säkring hade gått på nytt.

Efter diverse efterforskningar inne i mina elskåp, kunde konstateras att det här systemet härrör från fornstora dar, när man helt sonika seriekopplade husen. I det här specifika fallet innebär det att det sitter ett elskåp/-plint på garagebacken hos mig, varifrån det går en redig kabel in till mitt första elskåp i huset. Därifrån går det en ny redig kabel vidare till mina vanliga elskåp, de där som jag själv oftast byter proppar i och så vid behov.

Men från det där första elskåpet i mitt hus går det även en andra redig kabel, som går till grannen i huset bakom. Vi är alltså helt enkelt seriekopplade, kan man säga, vilket var en helt normal företeelse förr i tiden (det sparade en massa kabel vid installationen, helt enkelt). Det här har fungerat utmärkt i alla år, jag har aldrig haft några problem tidigare alls, förrän nu. Och det som är skillnaden nu är att min granne är en NY granne som precis har flyttat in, och att han har kopplat eller gjort nånting borta hos sig som gör att han kortsluter saker och ting stup i kvarten. Elskåpet hos honom hade tydligen inte heller sett så värst bra ut, om jag förstod killarna från lokala elbolaget rätt. Exempelvis i fredags, när de bytte den där trasiga säkringen i skåpet på garagebacken, så hade grannen fått tillbaka elen till sin spis – men omedelbart blivit strömlös i resten av sitt hus. 😳

Det vi visste vid det här laget var att ingenting är fel hos mig och att något verkar vara väldigt fel hos grannen. När han kortsluter saker hos sig så går proppen i elskåpet ute hos mig, och jag tappar en fas på min spis. Väry annoying. Killarna från lokala elbolaget skulle prata med sin chef, som i sin tur skulle prata med min granne och försöka se till så att han tar hem någon som kan gå över hans el, och under tiden fick jag hålla tummarna att han inte kortsluter något mer så att proppen går ute i elskåpet och jag blir utan spis igen.

Del 2:
Spänningen (no pun intended) fortsätter med en akt 3, som sedan ofrånkomligen kommer övergå till en akt 4. Efter att plötsligt ha blivit strömlös i halva huset strax efter lunch, så fick jag alltså ringa elbolaget igen. De återvände efter en kort stund med två bilar, och började felsöka igen. Från början var det en propp som gick ute i elskåpet, L1. Den gick alltså två gånger innan helgen. Den som gick efter lunch var L3. Sedan står jag och den ena elkillen och pratar bredvid elskåpet efter att han bytt L3, medan den andre går bort till sin bil för att försöka ringa grannen i huset bakom mig. Då går L1 och L3 samtidigt. De byter båda igen, mäter lite, sedan går L3 ännu en gång.

Killarna kliar sig i huvudet och hämtar mer mätningsutrustning, och börjar mäta kabeln som går från elskåpet och in i huset. Den är helt frisk. Sedan får de med mycket möda tag på grannen i huset bakom, så att de kan göra en ordentlig mätning på kabeln mellan mitt hus och hans, och nu är det plötsligt kortslutning i den också.

Det hela slutar med att en tredje kille, som har jouren, också dyker upp med en jäkla massa kabel på en trumma, och de frikopplar grannens hus från mitt, och ger honom en temporär kabel direkt från elskåpet på garagebacken hos mig och till sitt hus, så att Palatset slipper vara gisslan i det här dramat. Nu kan inte vi påverkas längre av vad som händer i grannens hus – hurra! Dock får vi ju se vad som händer framöver, ifall de ska gräva ny kabel till grannen från elskåpet på garagebacken hos mig eller så. Håll gärna en tumme för att de hittar ett annat elskåp på andra sidan dock, som är bättre att koppla på till, än det som står hos mig. För det kommer vara ett riktigt asprojekt att gräva kabel från min tomt, och det slipper gärna både jag och elbolaget. Men akt 4 blir alltså att gräva ny kabel åt min granne, fast med lite tur slipper jag involveras i det över huvud taget.

Vad grannen egentligen har för fel i sitt hus, det är det fortfarande ingen som vet. Men från och med nu kan jag skita i vilket, för det är inte längre min huvudvärk också. 😀

Ja, det var alltså hela sagan om elproblemen, vilka åt upp praktiskt taget hela dagen för mig. Sedan skulle jag scanna in betyget 16-åringen fick i fredags, där hans gamla skola hade “glömt” att meddela den lilla detaljen att de ansåg honom vara färdig med Bild redan, och att han skulle få betyg i det, och alltså därför inte hade behövt lägga energi på att fortsätta plugga Bild på sin nya skola. Suck. SÅ tröttsamt, men så har det varit hela vägen med den gamla skolan han gick på. Extremt sega att göra något som helst, ingen koll på någonting, och en administrativ mardröm att ha att göra med. Och skälet till att jag skulle scanna in betyget var för att jag måste skicka det till 16-åringens nya skola, för den lilla detaljen hade gamla skolan OCKSÅ glömt. Sweet lord, hur i hela friden har de där människorna fått tillstånd att bedriva skola över huvud taget??

Nu blev det ett sidospår här. Det jag egentligen skulle skriva om var min skrivare/scanner. Den fick nämligen fullständigt spunk och tyckte att den inte alls kunde scanna något, eftersom den inte fanns längre. Trots att jag hade skrivit ut ett dokument bara tre minuter innan jag skulle scanna något. Jag höll på att bli vansinnig och bad till sist 25-åringen, familjens dataexpert, om att komma och hjälpa mig klura ut hur vi skulle lösa problemet.

Det var inte det enklaste att få till, och det slutade med att vi fick avinstallera skrivaren två gånger och installera den på nytt med Canons drivrutiner, så att vi fick skrivaren tillbaka, sedan fick vi installera ett litet program som Canon tipsade om till den typen av skrivare, och på så vis lyckades vi till sist få tillbaka både skrivare och scanner. Men det tog oss över en timme att få till det, och vips var ju klockan strax efter 18, och det var hög tid att ta tag i det här med mat.

Min egentliga plan för i dag var att börja gräva potatisland och att börja rensa lite i vallmorabatten, men jag måste medge att jag var lite fundersam kring hur det skulle gå eftersom jag fortfarande är fruktansvärt öm i händerna. Men ja, det löste sig ju av sig självt då, för jag hann ju aldrig gräva något. Istället har jag stått ute med elkillarna större delen av eftermiddagen och tittat på vad de har gjort, och snacka om att vädret har varit ombytligt i dag! Ena stunden klarblå himmel och sol, men inte så varmt, eftersom det blåste lite från norr, och i nästa stund blev himlen blygrå och det började snöa. Och så där höll det på, fram och tillbaka, hela eftermiddagen. Så egentligen var det ju fint väder ute att vara inne i, och inte så värst mycket till väder att göra något som helst i utomhus i vilket fall. Och i kväll började det till och med hagla!

Hagel! En ganska ovanlig syn 11 maj i mina trakter…
Haglen började smälta ganska omedelbart dock.

Det blev hur som helst inget trädgårdsarbete alls i slutändan, och kanske var det lika bra – åtminstone om du frågar mina händer. De mår faktiskt mycket bättre nu i kväll, så i morgon kanske jag kan gräva lite. Men i kväll har jag unnat mig att sitta en stund med stickningen bara, och nu är jag nästan uppe vid ärmhålet på andra framstycket till koftan. Snart är det bara ärmarna kvar! 😀

Dags att vattna lite växter och tvätta sitt ansikte, sedan blir det sängen och karatesömn. Men vi ses i morgon, va? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *