Canva

När man är enastående mamma till tre ungdomar/unga vuxna och försöker driva upp en verksamhet från ingenting alls med inga medel över huvud taget, så får man tänka till lite för att göra saker så snyggt och så bra som möjligt. Kort sagt: Gratis är bra.

Den bästa gratistjänsten jag hittat för att göra allt från thumbnails till mina YouTube-avsnitt till broschyrer och allt däremellan, är Canva. Now, det finns en betalvariant också, men du kommer väldigt långt med gratisvarianten också + att du inte måste prenumerera på tjänsten för att exempelvis använda premium-grejer, som vissa element (som kan vara allt från hjärtan till smileys, till symaskiner – you name it), utan du kan köpa dem én och én.

Canva är dessutom busenkelt att använda. När jag gör mina YouTube-thumbnails, så väljer jag först ‘YouTube Thumbnail’ och laddar sedan upp den bild jag vill använda. Ramen jag har fått av Canva är den storlek som min thumbnail kommer vara, så jag drar bara ut mitt foto tills det täcker hela den ytan, sedan justerar jag bildkvaliteten så att den blir bra för en thumbnail. Sedan väljer jag ‘Elements’ och plockar ut en box jag gillar, klickar på den, och vips ligger den ovanpå bilden och jag kan dra och släppa för att lägga den på den exakta plats jag vill ha den, och anpassa storlek på boxen och vilken färg jag vill att den ska ha. Sedan väljer jag text, oftast tar jag ‘Heading’ som ligger överst i listan, väljer vilket typsnitt och vilken färg jag ska ha, och skriver in den text jag vill. Kanske upptäcker jag då att boxen jag valde först är lite för liten för att täcka hela ytan under texten jag valt, men då markerar jag bara boxen under igen, och drar ut den till en storlek som passar. Och till sist lägger jag till lite ‘Elements’ i form av smileys, hjärtan eller vad jag nu vill ha, och justerar storlekar och färg på dem, så att det blir som jag vill ha det. Hela processen tar högst 10 minuter. Sedan är det bara att ladda ner sin thumbnail, och ladda upp den till nästa YouTube-video man laddar upp. Hur smidigt som helst!

Just ja, ni kanske vill se hur några av mina thumbnails ser ut?:

Bild, box under texten, text i bullet-format, tre element, och text på hjärtat. Snabbt och enkelt!
Här har jag använt två olika bilder, och vridit den ena så att det ser ut som jag håller upp symaskinen.
Här har jag gjort samma sak, men använt ett element i form av ett hus istället, som får stå i min handflata.
Det finns massor av olika elements man kan använda. Vimplar, stickning, hjärtan, smileys – allt finns. Mycket är gratis, men några kostar en dollar eller två.

Canva är nog min absoluta favorit vad gäller gratis online-tjänster, och jag planerar att köpa en premium-version av den nästa år, när jag kan säga upp den svindyra stock photo-prenumerationen jag har i dag. Canva hittar du HÄR.

(Inlägget är inte sponsrat.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *