Axelruskningar, artroshöft och ballerinafötter

Måndag. Första dagen på mina nya studier den här våren, fast jag måste erkänna att jag inte gjort så mycket mer än att titta på specifikationerna för de två kurser jag kommer åt. Den tredje dyker säkert upp under veckan. Alla inloggningar verkar i alla fall fungera som de ska, och det är ju en bra början.

Väntar fortfarande på besked från kommunen om yrkesutbildning via Komvux, fick inga besked i dag. Mejlade sent i går kväll chefen på Akademiskas röntgenavdelning och ställde frågor kring möjligheterna att jobba extra vid avdelningen under utbildningen, och då redan från start. Har inte fått svar därifrån heller än. Så, fortfarande mest bara väntan, även om det känns ok just nu. Jag har ju i alla fall en plan A och en plan B, så får vi helt enkelt se vad det blir.

Jag började dagen med väckning 9:30 istället för 10, och uj, vad tungt det var att vakna. Inte för att jag hade sovit jättelite egentligen, enligt min träningsklocka hade jag fått ihop 7½ timme, vilket är nästan en normal natt för mig (8 timmar). Men jag verkar sova tungt just nu, riktigt djupt. Skönt, men lite segt när man ska försöka pallra sig upp en halvtimme tidigare än man är van vid, uppenbarligen. 😛

Även träningsupplägget är lite ändrat den här veckan, och målet är att plocka 7K varje dag, samt köra ca 15 minuter HIIT innan konditionsträningen på måndag, onsdag och fredag. I dag blev det alltså dubbla pass, och det kändes riktigt bra. Petade in lite mer magövningar eftersom jag lagt märke till att jag tenderar att luta mig bakåt just nu när jag går, och den hållningen kan man inte springa med. Så jag fick balansera ut ryggmusklerna med lite mera abs, och det gjorde susen. Jag hade mycket bättre hållning i dag.

Jag gjorde den nya höft-artros-övningen i dag också, och även i dag var jag helt smärtfri och helt utan spänningar i båda benen när jag gick. Så skönt när man hittar precis rätt sorts övning som råder bot på sånt där! 😀
I dag introducerade jag även en helt annan sorts övning som jag aldrig har gjort förut; shoulder shrugs. Eller som en direkt översättning till svenska skulle bli: Axelruskningar, haha. Den korrekta översättningen vad gäller betydelse är dock ‘axelryckningar’, som när man rycker på axlarna för att man inte vet svaret på en fråga, till exempel. Man gör den övningen antingen med hantlar i händerna eller med stång, och det stärker musklerna i axlarna. Gudarna ska veta att jag behöver det, för axlarna har alltid varit min svagaste punkt, tätt följt av armarna. Istället är jag ruggigt stark i ben, rumpa och bål och har alltid varit det – men så är det ju de delarna av kroppen jag alltid tränat mest.

En annan sak jag också ska plocka in igen, och som jag gjort ibland tidigare, är samma typ av övningar som ballerinor använder för att få starka fötter. Det slog mig nämligen för några år sedan att det ju egentligen är galet att vi inte tränar våra fötter mer, dels för att de bär upp hela kroppstyngden och tar alla stötar, och dels för att de består av enormt många små ben, senor, ligament och muskler. Vi borde vara extremt rädda om våra fötter, insåg jag, och började plocka in lite övningar för att göra fötterna så starka jag kunde också. Så det blir nästa steg, att plocka in det med. Men det blir inte förrän på onsdag, för i morgon blir det bara långpromenad, och kanske några löpsteg om vägen är torr och andan faller på. 🙂

Under dagens promenad kände jag mig ganska stark i kroppen. Jag älskar den känslan, det är något av det bästa jag vet. När musklerna är aktiverade, liksom. Annars var det lite kalla vindar, även om det inte blåste så hårt i dag. Fast jag märkte inte så mycket av det, jag höll bra tempo och blev både varm och svettig, som vanligt. Solen tittade fram litegrann också, vilket fortfarande känns lika underbart. Jag trodde aldrig jag skulle sakna solen så mycket som jag gjort de senaste månaderna, jag som är född och uppvuxen i Nord-Norge, med mørketid och allt det innebär. Men för mig är den grejen helt annorlunda än det väder vi haft här sedan september, det kan inte jämföras alls.

Solglimt i dag. Bilden ljuger dock, det var inte mörkt ute i övrigt, det är bara min mobilkamera som blivit lite förvirrad.
Med solen i ryggen ser man hur ljust det egentligen är, och att allt det där som liksom varit grått så länge, blir guldfärgat istället. Very nice!

Kvällen har varit som vanligt. Handla, matlagning, tvätt. Gjorde kyckling med jordnötssås (satay), en av mina favoriter, till middag. Gott! Funderade lite på att försöka plugga lite i kväll, men har varit trött efter att ha kört dubbla pass förut i dag. Kroppen ställer fortfarande om sig när jag gör ändringar, men det är tack och lov inte lika galet som de första två veckorna, när jag var praktiskt taget i koma efter varje pass. 😛

Kyckling med jordnötssås.

Tittar förresten på ‘Cheer’ på Netflix just nu, om cheerleading på elitnivå. Intressant! Lär mig massor, och en liten del av mig tycker det är en liten aning trist att jag inte är ung flicka och född och uppvuxen i USA 😛

Stickningen håller mig sällskap, så klart, och snart ska fingervantarna få fingrar också. Kul stickning, och roligt med de här små projekten efter de stora jag hade under december (som mormorsrutorna, exempelvis). De tre paren strumpor jag inledde året med är klara nu, förresten, och ligger på blockning, så nu är det bara fingervantar det handlar om. Kan undra hur många par av dem jag kommer göra? 😉

Blockning pågår!
Har jag inte haft gröna fingrar förr, så lär jag få det i de här… 😛

Nå, två avsnitt kvar av ‘Cheer’, och nu vill jag verkligen se hur det går för teamet och deras stora tävling. Tjing! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *