Att förstå YouTube

Jag nämnde i förrgår att jag jobbar en del med att skapa en närvaro på YouTube, och känner att jag vill utveckla det lite mer.

Som jag sa då, så är YouTube världens andra största sökmotor i dag, vilket gör att det är lika viktigt att finnas där som på Google – i alla fall om ens verksamhet ska vara online-baserad, som min är. Att inte finnas på YouTube då är att begå affärsmässigt självmord. Inte minst för att YouTube ägs av den största sökmotorn; Google.

En intressant bisak här är för övrigt Facebooks relation till Google och YouTube – de har definitivt ett samarbete med Google, vilket man ser på att de annonser som visas på Facebook direkt speglar vad du sökt på hos Google. MEN när det gäller YouTube, så är Facebooks algoritmer så inställda att de försöker begrava poster som har länkar direkt till YouTube-videos, eftersom de vill promota sina egna videoverktyg. Detta har jag märkt tydligt själv också, för det är betydligt färre views på Facebook på dessa poster än på allt annat jag postar. De posterna dyker helt enkelt inte upp (eller syns bara i begränsad mängd) i folks flöden, inte ens hos de som prenumererar på uppdateringar från mina sidor på Facebook.

Nå, åter till YouTube. Hur gör man då för att synas på YouTube? Det finns flera viktiga faktorer att ta i beaktande, men de bottnar i stort sett allihop i en enda sak: Du måste hålla koll på och kunna läsa och förstå din statistik. Det är där du upptäcker vilka av dina ämnen, keywords och annat som når ut till folk, och det är din statistik du ska ta lärdom av hela tiden. H e l a t i d e n. Man ska även helt klart installera Tubebuddy eller VidQ, som hjälper dig ta fram ytterligare statistik utöver vad YouTube själva visar dig, som exempelvis i vilken utsträckning dina keywords söks efter på YouTube (man vill inte bara ha keywords som söks mycket efter, för det innebär att du hamnar på sida 77264859025781 i sökresultaten och att ingen hittar dina videos den vägen), vilka keywords som det är bra att komplettera med (för att hamna högre upp på den där träfflistan, och helst på förstasidan), osv. Dessa är helt ovärderliga verktyg när man jobbar med YouTube.

Ytterligare en viktig sak att ta till sig är att det är viktigare att lägga ut hyggligt content ofta än att lägga ut perfekt content sällan. Det laddas upp ett enormt antal videos till YouTube dygnet runt, och du måste påminna om din existens. Ofta. Du måste dessutom BE dina tittare om att följa dig, för sannolikheten säger att de flesta inte kommer göra det utan att bli uppmanad till det. Sad, but true. Och en tröskel att ta sig över för många av oss, inte tu tal om den saken. Men man behöver ta sig över den.

Hur gör man då för att fånga sin tittare, i själva videon? Tja, de flesta gillar att se ansikten, och du vinner på att vara hel och ren och ha hyfsat bra belysning så att man kan se ditt hela och rena fejs. Det är en bra början. Det innebär inte att du måste investera i svindyr belysning för ändamålet, det duger alldeles väl med dagsljus. Undvik solsken rakt i fejset bara, man ser varenda por och sitter och kisar som ett skrumpnat russin. Nej, mulna och regniga dagar är bäst (fråga vilken fotograf som helst). Sedan är det bara att öva på att prata tydligt, att inte ha alltför många uuuuhm och aaaah (svenskar är sjukt “duktiga” på att använda utfyllnadsljud när de inte vet vad de ska säga), och inte minst att öva på ditt taltempo. För något som alla de stora Youtuberna har gemensamt är att de har ett ganska högt, peppigt taltempo. Ett högre bpm när de talar, om man så vill. Det är något de allra flesta tilltalas av att lyssna på, så länge det fortfarande är i samtalstempo. Se bara till att du ligger i övre delen av samtalstempo-skalan när du pratar, och inte den nedre, för då tappar man intresset. Öva även på att behålla ögonkontakt med kameran och inte titta alltför mycket åt sidan, med mindre du berättar något anekdotiskt ur ditt liv eller liknande (de flesta tittar bort vid eftertanke och funderingar, det är naturligt). Men så länge du kommunicerar med dina tittare, så bör du göra det lika mycket med ditt ansikte som med din mun.

Jag är inte själv något proffs på ovanstående, och jag kör just nu Vlogtober på YouTube efter en längre frånvaro, där jag övar på just alla de ovan nämnda sakerna. Sakta men säkert växer min kanal, men jag har inte ens 100 följare än. Att nå 100 följare är däremot min första milstolpe, eftersom det innebär att du får möjligheten till en custom link (bra ord på svenska för det?), där jag kan använda kanalnamnet istället för att behöva länka till min kanal med en lång radda bokstäver och siffror. Nästa mål efter det är att nå 1000 subscribers och 4000 tittade timmar på min kanal, vilket innebär att jag kan få annonspengar. Här vill jag dock varna för att satsa på att just det ska bli en vettig källa till inkomst. För de allra flesta är det inte det. Det kan däremot vara en trevlig extrainkomst vid sidan om andra källor (vilket du definitivt bör satsa på att ha), och det är så jag ser den. Det som däremot är viktigare för mig är att när jag kommer upp till den här nivån så kan jag börja bli intressant att samarbeta med, och möjligheterna till extrainkomster från andra håll kan börja dyka upp. Eller rättare sagt, i de flesta fallen får du själv kontakta olika företag och fråga om de kan tänka sig ett sponsorsamarbete eller liknande. Även det här är ofta en tröskel, men det är bara att bita ihop och kliva över den. Du lär inte få många samarbeten om du inte gör det.

Slutligen är det 10 000 subscribers som hägrar. När man når den siffran, så har man tillgång till alla fördelar som YouTube ger sina content creators, och du kan sluta jaga subscribers. På riktigt. Dock ska du inte sluta producera bra content, och gör du det, så kommer din kanal fortsätta växa. Men vad gäller själva YouTube så behöver du inte sätta målet högre än 10 000. Allt över det är grädde på moset bara. Däremot kan det vara intressant i andra sammanhang att ha ett ännu större antal subscribers, men då talar vi om att skapa inkomstkällor som är externa från YouTube i första hand. Vilket för all del inte är en dum idé. Inte alls. Men som sagt, fokusera på att leverera bra content hellre än att jaga subscribers när du hunnit så här långt.

Jag skulle kunna skriva hundra spaltkilometer till om hur YouTube fungerar och vad man bör tänka på, men jag ska försöka avhålla mig från alltför långa poster (svårt när man fått ångan upp 😛 ). Däremot vill jag tipsa om att titta på exempelvis Think Media, Sunny Lenarduzzi och Roberto Blake på YouTube, de har producerat enorma mängder information kring dessa frågor och mycket mer, och är mina personliga go to-auktoriteter i frågan. Sedan är det bara att öva! Och du – du subscribar väl till min kanal? 😉

Du hittar mig här:

https://www.youtube.com/channel/UCexWsXZOgZBGvI5C66szDqA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *