Att bli författare

Jag är författare. Tidpunkten då man får kalla sig det varierar lika mycket som antal personer som har en åsikt i frågan, men eftersom jag är publicerad författare på ett förlag jag inte själv äger, så kallar jag mig det utan större åthävor. Jag är författare. Jag har skrivit en bok om skandinaviska språk, och en lärarhandledning som hör till den. Inte ensam, vi var två författare som arbetade tillsammans i projektet, men lika fullt är jag författare.

Jag har alltid fått höra att det är vad jag borde bli när jag blir stor. Av lärare, andra författare, människor med stor kunskap om det skrivna ordet som har läst något av mina litterära alster har alla sagt det. Ändå har jag fortfarande inte publicerat ett litterärt alster. Det har haft många skäl, men det djupast rotade har varit att jag haft behov av att försöka gardera mig ekonomiskt så att jag skulle överleva även ifall jag inte skrev en bestseller. Jag har haft goda skäl till att låta ekonomin väga tungt, större än man först kan ana, men det är en annan historia. Jag har även slitit med att idén om att det inte är riktigt fint nog att vilja vara författare, att man inte kan ha det som livsmål, att det inte…duger. Jag börjar ta mig förbi det numera, men det har funnits där i större grad än jag varit medveten om själv.

Det har helt enkelt funnits en massa skäl att inte få tummen ur och skriva på allvar. På sistone har det till och med varit så att jag börjat fundera i banorna att helt enkelt ge upp den drömmen, innan jag ens tagit tag i den på allvar. För egentligen har jag ju gjort alla de där sakerna jag behövde göra för att gardera mig, jag har inte bara én, utan flera utbildningar, jag har haft flera karriärer, jag är galet kompetent på en massa områden, jag har levt en massa och har en massa erfarenheter som jag kan använda när jag skriver – allt finns där. Idéer har jag också, i mängder. Allt är på plats. Men jag tar mig ändå inte riktigt för med att skriva. Och till sist började jag alltså tänka att det kanske helt enkelt inte var meningen.

Sedan läste jag nånting nånstans för några veckor sedan, jag minns inte ens vad det var, men det handlade om screenplays, och att skriva screenplays. Och jag minns att jag tänkte att det kanske kunde vara min grej, att jag i alla fall skulle kolla på det innan jag kastade in handduken helt för mitt skrivande. Så jag var in på Adlibris’ sida och letade rätt på en massa böcker om att skriva screenplays, och även ett par böcker i screenplay-format.

En av böckerna jag la till på min lista var boken Screenplay av Syd Field, och nästa gång jag var in till stan svängde jag förbi ett av universitetsbiblioteken och lånade hem den, och hörni…det var som att öppna en skattkista. För första gången på flera år kände jag riktig inspiration för att skriva fiktion – men inte nödvändigtvis i screenplay-format. Jag testar gärna vid tillfälle, men för mig är romanen det naturliga formatet. Men den här boken öppnade slusserna, gav mig en massa bra information och verktyg som jag kan använda även för att skriva romaner. Och efter att ha varit lektör för flera andra författare, så kan jag även säga att det kan vara ett jättebra verktyg för många andra också.

Man kan säga så här; den här boken för mig som författare har haft ungefär samma effekt som boken Born to run har haft på löpare (bland annat mig). Det är den känslan jag tar med mig från den här boken. Syd Field är en av auktoriteterna i Hollywood vad gäller författande av screenplays, och det märks. Det här är en fantastisk källa till kunskap och ger jättemånga bra verktyg för den som, liksom mig, inte riktigt kommer igång med att skriva sin roman. Vi som har en bit här och en bit där, men som saknar en bra skrivstruktur som kan omfatta hela arbetet och dela upp det i bitar vi kan aktivt och kreativt arbeta med. Den här boken borde alla författare läsa, i synnerhet de som vill skriva bestsellers (och låt oss nu vara ärliga – vem vill inte det?), och jag ger den tio mycket entusiastiska tummar upp. Läs den! 😀

Jag har läst den här boken överallt, till och med när jag snickrat middag… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *