Är min nästa pojkvän en robot?

I fredags såg jag en kort TED Talk som var riktigt intressant; ‘Is my next boyfriend a machine? Love in the age of technology’ av Karolina Korth. Bland annat pratar hon om hur vi människor, trots vår fruktan för att maskinerna ska “ta över” ändå förlitar oss på att de inte kan ersätta oss eftersom de saknar empati. Det är empatin som kommer göra att vi hellre väljer en människa än en maskin till vår partner. Men, säger hon, det vi glömmer bort är att när vi befinner oss i en datingsituation där saker plötsligt är tvetydiga eller det finns osäkerhet, så upphör även vår empati.

En annan sak hon nämner gällande empati, är att många människor avslutar sina relationer via WhatsApp eller liknande, därför att man “inte har tid” eller vad nu orsaken kan vara – men att Alexa i samma situation antagligen skulle göra ett mycket snyggare jobb vad gäller att avsluta relationen, eftersom Alexa är en maskin som hela tiden lär sig vad just vi behöver utan att ställa emotionella krav själv. Det är en enkelriktad relation, där allt handlar om den ena parten, och alltså därför den perfekta relationen. Jag är min relation liksom.

Det som verkligen är intressant är dock det här att den perfekta relationen människa-maskin är alltså under förutsättning att den ena parten verkligen ÄR en maskin, för som Karolina påpekar, så uppstår ju inte problemen mellan människa och maskin förrän i det ögonblicket maskinen börjar bli mänsklig.

Hur som helst, hela hennes TED Talk kan du se här (den är bara lite drygt 10 minuter lång), och nedanför den ska jag ge ett annat tips på samma tema:

Intressanta tankar indeed, och serien Black Mirror på Netflix, som du MÅSTE se om du inte redan gjort det, har ett avsnitt med en twist på samma tema. Kolla på säsong 2, avsnitt 1; ‘Be Right Back’, där en ung kvinna förlorar sin fästman i en olycka och sedan får möjligheten att ersätta honom med en robot-kopia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *